Yoga volgens de oude geschriften

Yoga betekent verbinden en is een manier om je lichaam en geest samen te verenigen tot één. Een manier om je ware zelf te leren kennen en deze weer opnieuw te leren verbinden met het allerhoogste het universele. Het is een hele oude wijsheid, sommige zeggen wel dat deze wijsheid wel meer dan 5000 jaar oud is, en deze werd over gegeven van persoon tot persoon.

De eerste heilige geschriften dateren van 1500 vc en zijn opgeschreven in de Veda's. De Veda's zijn de oudste en heiligste hindoegeschriften. Er zijn vier Veda's: de Rig-Veda, de Atharva-Veda, de Yajur-Veda en de Sama-Veda.

De Upanishads beschrijven de mystieke en metafysische betekenis en waarde van de hymnen en voorschriften in de vier Veda's. De oudste Upanishads zijn ontstaan in de Vedische periode. Het woord Upanishad betekent letterlijk: 'neerzitten bij' en duidt op het zitten van de leerling aan de voeten van de meester.

Een ander belangrijk boek is Bhagavad Gita welke de wijsheden uit de Veda’s vertelt in het verhaal Ajuna met Krishna aan zijn zijde die ten strijde moet trekken in het hoofdverhaal uit de Mahabaratha het heilige boek van de Hindoes.

 

Door yoga toe te passen zuiver je het  fysieke en het subtiele lichaam, maak je deze lichamen sterker, hef je blokkades op en misschien wel het aller aller belangrijkste, stil je de mind. 

Hierdoor kan de energie omhoog stromen, kan je langer in de meditatie zitten, hef je de sluiers van de wereldse illusie op die je ware zelf omhullen zodat jezelf weer kunt verbinden met het hogere, de bron, het universele (Isvara)  en Samadhi (verlichting) kan ervaren.

De Veda’s zeggen dat yoga het werktuig is om Samadhi te bereiken.